Passeig marítim (L’arbre i el bosc)

Escrito por La Plataforma el . Posteado en Noticias

De tots és conegut allò de l’arbre que no ens deixa veure el bosc. Darrerament a Almassora hi ha molt d’enrenou amb un avantprojecte d’un futurible Passeig Marítim. Mentre la gent pot aplegar a discutir per si passejar, sense que els cotxes el xafen, li costa un metre del jardí o un pam de la terrassa, prop de la ratlla del terme el Port ha guanyat dos milions de metres quadrats (2.000.000) només en la darrera realització. Si els repartirem al llarg dels 3.300 metres del Muro els almassorins i almassorines –els de Fàtima i els de Santa Quitèria, els de Mos Quedem i els del Pla de la Torre, els Clafidors i la Penya el Caragol, l’Esmeralda i las Amas de Casa…, tots..(tothom i tota dona) fins i tot l’ajuntament- guanyaríem uns 600 metres d’aquest Mare cada vegada menys Nostrum: Quina barabaritat! Recuperaríem, clar està, aquell mur antic que encara molts hem vist remullat a una quinzena de metres davant l’actual; també algú assenyalaria el punt exacte on hi havia la galera de tomaques, l’espai on Sarpotes deixava la barca o ell lloc on l’auelo lligava l’haca amb el carro voltat de canyars abans de córrer cap a la mar. Hi hauria, clar està, lloc per al passeig i per a un observatori, per a un pinar i per a un camp de futbol…fins i tot per al golf.

Tot tornant a la realitat imaginem el Port com un bé d’interés comú. Al cap i a la fi el sorollet, el fum i l’impacte visual ens afecta a tots, sense distincions de classe. També imagine que un govern socialista, a qui se suposa una preocupació mediambiental marcada, vulga resoldre els anys d’abusos urbanístics i de desfeta de la costa d’aquesta península tan ibèrica. Jo, però, inocentment pensava que des de Madrid, des d’un ministeri que pateix per tots els espanyols i també per la memòria històrica, hom analitzara la realitat de cada trosset d’aquesta costa immensa i, aplegats al nostre terme, fóra conscient que hem estat, des de principis del XX, saquejats, robats, estafats, devastats i depredats..per l’acció indirecta del port veí.

No, no estic fent un discurs retrògrad i reaccionari davant el suposat progrés. Altrament, pensava que una política mediambiental amb una declarada base ecològica ajudara a millorar les maleses de la desfeta humana. Als Estats Units, tan poc socialistes, comprenen que els ports són desfetes de l’equilibri costaner i refan la malesa tot aportant les arenes que s’amuntonen a una banda del port i falten a l’altre costat. També els veïns de Borriana saben que el port frena en l’Arenal el que havia de passar a la Serratella. Des de fa dècades els almassorins veiem com davant el Pinar de Castelló la costa guanya metres a la mar, els mateixos que la mar ens guanya a nosaltres. No reivindiquem l’observatori ni el camp de futbol ni… però, potser, caldria que el ministeri ho tinguera en compte i no vulguera rematar el ferit…

Potser caldria una miqueta d’allò que diuen ‘Discriminació positiva’.

Jesús Bernat (veí de vora mar)

Deja un comentario

Últimos comentarios

Lucia

|

Podían empezar desde el Puerto de Castellón que siempre nos dejan olvidados

Lucia

|

En la zona del Cami La Mar al río tampoco, lo que no tiene sentido es que repartan los papeles cuando todavía no está el 100% de la población, que suele ser a partir de la segunda semana de Julio-Agosto.