La mar i la Mediterrània

Escrito por La Plataforma el . Posteado en Noticias

Sí, la mar ‘i’ la Mediterrània. No parle de la mar Mediterrània, sinó d’aquesta mar nostra, la d’Almassora, i d’un carrer promés fa 30 anys. Que la mar no té marges ho saben tots; que el Port no deixa de crèixer i d’impedir que passe l’arena nostra, també. El resultat no pot ser altre que el risc continuat de saber que cada llevantada la mar se n’ix perquè, cada vegada més, tenim menys protecció, menys sediments que s’acumulen a la costa. També ho saben els de la Serratella de Borriana: l’arena es queda al nord del port i bateja l’Arenal; al sud a patir. I nosaltres som al sud d’un port que només pateix pel seu benefici, que no és el de tots. I quan van fer les noves esculleres, algú va permetre que s’emportaren les roques de les esculleres antigues per no haver de comprar-les en una pedrera i transportar-les. Més beneficis per a uns amb la justificació d’un menor impacte visual (potser mai s’han adonat de l’impacte visual del port i els seus fumerals, de les torres, sitges, boles i edificacions d’amable silueta..)

I què pinta l’avinguda Mediterrània amb tot açò? Jo t’ho diré! Resulta que en aquell pla del 1979-80, que va substituir l’enyorat PGOU d’EUSA (Déu sap perquè se’l van carregar!) hom va dissenyar una avinguda que havia d’estar acabada al 1984. Total només han passat 26 anys i tots els ajuntaments de cada legislatura. L’avinguda, esdevinguda carreró en alguns trams, ha patit revoltes interessades i desviacions intencionades però encara, després de 30 anys, no ha aconseguit acabar-se. Fa molts anys que se sap i alguns tècnics han entrat a l’ajuntament amb la justificació de dedicar-se exclusivament a solventar aquest tram, però, no sabem per què, les promeses de cada any resten en l’oblit.

Sí, però que té que vore amb la mar? Jo t’ho diré: Vés per on, hi ha un seguit de veïns a vora mar, que si la llevantada persisteix i omple de pedra el Muro, no tindrà per on eixir perquè la Mediterrània no està acabada. I del carrer, la culpa no la té Zapatero!

Jesús Bernat, veí de vora mar

Comentarios (5)

 • playera

  |

  Me alegra saber que de eso a lo menos no tiene la culpa Zapatero…¿Pero quien tiene la culpa? ¿No creis que la tenemos nosotros todos tras conformarnos con promesas que sean del PP o del PSOE? La verdad es que tenemos el gobierno municipal que nos merecemos. La gente habla mucho pero en la hora de actuar…nada, nadie…Nos duermen a todos con promesas que todos sabemos que no los van a cumplir…No somos ciudadanos, somos subjectos todos, nos tragamos todo, cada uno llorando en su rincón…¿Para cuando una grande manifestación unitaria delante del ayuntamiento y luego delante de Costas? Llegará el verano, nos instalaremos en nuestras casas, los de «sangre azul» en primera fila, los demás por detras…nos olvidaremos de todo…hasta el próximo invierno o el próximo temporal…Tenemos que actuar, no sólo poniendo pancartas… ¡Por favor, una verdadera movilización ciudadana!

  Responder

 • josócde primerafila

  |

  No és la primera vegada que trobe el terme «sangre azul» per referir-se als propietaris de primera fila.Aquesta mateixa vesprada he parlat amb un d’ells ,com jo ,i la darrera cosa que m’ha paregut és que fós de»sang blava».M’ha semblat ,com jo ,una persona senzilla ,assenyada i dolguda front l’adversitat dels temporals ;també m’ha manifestat la seua impossibilitat de lluitar contra la mar que el Port de Castelló ens ha tirat a sobre.M’ha semblat una bona persona que només ha lluitat al llarg de la seua vida per defensar allò que té,com jo,gràcies al seu esforç i treball.Vull recordar-li a la «playera»,que no sé en quina linea es troba ,que si la mar segueix d’aquesta manera potser ella es trobarà entre els de «sang blava» lluitant per la seua casa,com ens ha passat a molts altres després de perdre o més bé tragar-se les terres de davant nostre.Tot i això n’estic d’acord en que necessiten una bona mobilització ,encara que pense que en aquest poble és gairebé impossible.

  Responder

 • playera

  |

  Para contestar a Josócdeprimerafila y perdona que te conteste en castellano, no sé escribir en valenciano, eso que dijé de «sangre azul» era irónico, porque lo había leido ya en otros comentarios. Yo soy de primera fila en una casa que tiene casi medio siglo, no soy de «sangre azul», soy una persona sencilla, que ha sufrido los ataques del mar durante muchos años en los 70 y 80. Por eso ahora padezco mucho lo que está pasando a muchos vecinos. Por haberlo vivido yo, yo sé muy bien lo que es tener el mar en casa. Lucho con Amicsdelamar para que se proteja la playa de la mejor manera posible en vez de hablar de proyectos gigantescos que son sólo para que nuestro alcalde se haga la foto y se ponga la medalla. Perdoname si te has creido que para mi los de primera fila son de «sangre azul». La inmensa mayoría de los que conozco son personas como tu y como yo, que amamos a nuestra playa y que queremos salvarla del puerto y de la incompetencia de los que nos gobernan que sean del pueblo o de Madrid. Lo único es que estoy un poco disgustada de ver lo poco que la gente se moviliza, como si tuviera miedo a hacerlo, como si no vivieramos en un país democrático donde puedes expresar tu opinión sin temer a nadie.

  Responder

 • josócde primerafila

  |

  A la «la playera» simplement dir-li que gràcies perquè és dels nostres .Una abraçada i a veure si tenim el que s’ha de tenir per organitzar alguna de grossa perquè veient com està ara per ara la mar pense que la volen deixar perdre amb premeditació i alevosía.Gràcies «playera».

  Responder

 • parlemdealmassora

  |

  La movilización es es una cuestión de voluntad y sensibilidad,si no veamos el reciente botellón de la Fiesta de la Primavera de Granada que reúne a 20.000 jóvenes.

  Responder

Deja un comentario

Últimos comentarios

Lucia

|

Podían empezar desde el Puerto de Castellón que siempre nos dejan olvidados

Lucia

|

En la zona del Cami La Mar al río tampoco, lo que no tiene sentido es que repartan los papeles cuando todavía no está el 100% de la población, que suele ser a partir de la segunda semana de Julio-Agosto.